Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Ersmarks IK
Så här började det
I Ersmark har man idrottat sedan.....ja säg det. 
Byanamnet Ersmark är känt sedan 1539, så "sportandet" kan ju faktiskt pågått ett bra tag! Idrottsklubben "Södra Ersmark IK", som den faktiskt hette fram till 2003, bildades 1957. Dessförinnan hade endast sporadisk idrottslig verksamhet förekommit och då mest i form av fotbollsmatcher mot närliggande byar.

Klubbens första idrottsanläggning bestod av några åkrar vid den nuvarande bensinmacken. I början av 60-talet övergavs åkrarna, som lutade lite väl mycket och en ny grusplan anlades som i många år efteråt även använts som samlingsplats för valborgsmässofirandet. På den här tiden spelade laget, för det var bara ett lag, i division V.

Mot slutet av 60-talet avtog verksamheten. Många spelare flyttade efter hand till andra orter och några värvades till andra klubbar. Detta ledde till slut att verksamheten upphörde och klubben låg vilande några år.

1970 inleddes nybyggnationer i byn och många barnfamiljer flyttade in. Underlaget växte och hösten 1973 återupptog klubben sin verksamhet. 1974 spelade A-laget i div VI. Klubben hade nu tre pojklag i Kommunserien och ett 25-tal fotbollsknattar igång. Verksamheten växte nu snabbt och några år senare hade klubben 10 lag i seriespel.

1976 startade en skidskola. Skidverksamheten växte efter hand till deltagande i ett stort antal tävlingar runt om i Västerbotten. 1979 upptogs orientering på klubbens program och efter hand utvecklades denna till en mycket livaktig del av klubben. Åtskilliga ungdoms-DM och framstående placeringar i 5-dagars kunde noteras. Ur skidåkar- och orienterarleden rekryterades framstående skidskyttar. Klubben dominerade skidskyttet på länets ungdomssida. Ett flertal lagsegrar och ett individuellt mästerskap hemfördes i ungdoms-SM.

Tyvärr finns varken orientering eller skidor/skidskytte kvar i klubbens verksamhet idag.
 
Vill du synas här?
Kontakta kansliet via mejl till kansliet@eik.se